Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 07:53:43 Svp Contact Met Cellengang Ede Prio Eenheid | Forensisch Arts Ambulance Arnhem GelderlandMidden
dinsdag 21 november 2017

Archief

Grebbelinie Bezoekerscentrum officieel geopend

Gemaakt: Woensdag, 28 juni 2017 19:05

RENSWOUDE - Het Grebbelinie Bezoekerscentrum is officieel geopend door de heer Prof. mr. Van Vollenhoven. Met een druk op een knop onthulde hij het logo dat op de zijgevel van het nieuwe pand aan het Fort aan de Buursteeg. Samen met de Commissaris van de Koning Willibrord van Beek, gedeputeerde Mariette Pennarts van de provincie Utrecht en divisie directeur Kees Lever van Staatsbosbeheer kreeg hij als eerste een rondleiding door het nieuwe bezoekerscentrum.

 

Ontdek het verhaal van de Grebbelinie

Fort aan de Buursteeg maakt deel uit van de Grebbelinie, een verdedigingslinie die loopt van Rhenen tot Spakenburg. In het bezoekerscentrum kunnen bezoekers op een (interactieve) manier kennismaken met de lange geschiedenis van de Grebbelinie. Meteen bij binnenkomst wordt de bezoeker getrakteerd op een aansprekende introductiefilm. Deze geeft een prachtig overzicht van het ontstaan en het gebruik van de Grebbelinie tot nu met haar natuurbeleving en als historisch cultureel erfgoed. De expositie laat de bezoeker ontdekken dat er nog veel meer te zien te beleven is langs de Grebbelinie.

 

Herontwikkeling Fort aan de Buursteeg

De herontwikkeling van Fort aan de Buursteeg startte tien jaar geleden. De provincie en alle betrokken partijen willen hiermee het overkoepelende verhaal van de Grebbelinie een nieuwe impuls geven en het gebied bij het fort voor een breed publiek toegankelijk maken. De bouw van het bezoekerscentrum startte in 2016. Op het zuidelijke deel van Fort aan de Buursteeg is volop gelegenheid om te wandelen en te genieten van de ongerepte natuur.

 

Intensieve samenwerking

De opening van het bezoekerscentrum is een bekroning van een jarenlange en intensieve samenwerking tussen de provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoörperatie O-gen, Regio Foodvalley en de omliggende gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede. Staatsbosbeheer is de eigenaar van het bezoekscentrum en de exploitatie is in handen van gebiedscoöperatie O-gen die in het gebouw een kantoor heeft. De horeca wordt verzorgd door Restaurant Grebbelounge.

 

Publieksdag

Vanaf 8 juli is het bezoekerscentrum geopend voor publiek. Op deze dag wordt een publieksdag georganiseerd. Er zijn dan interessante activiteiten voor jong en oud. Je kunt bijvoorbeeld in de voetsporen treden van de soldaten die hier ruim twee eeuwen geleden ons land hebben verdedigd of je laten verassen door de thematische menukaart en genieten van de speciale koffies gemaakt door barista’s. Kijk voor meer informatie op www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl.

World Food Center onthult plan voor publiekstrekker WFC Experience

Gemaakt: Zaterdag, 01 juli 2017 19:38

EDE - De realisatie van het World Food Center (WFC) in Ede is opnieuw een paar stappen dichterbij gekomen. Het Amerikaanse BRC Imagination Arts, gespecialiseerd in het ontwerpen van bijzondere attracties en experiences (waaronder de Heineken Experience), heeft een eerste plan gepresenteerd voor de spectaculaire WFC Experience. Financieel specialist Leisure Development Partners heeft het plan doorgerekend en komt uit op jaarlijks 350.000 bezoekers.

 

Op de voorgestelde invulling van de WFC Experience is enthousiast gereageerd door alle betrokkenen en op basis van het BRC-plan hebben opnieuw een aantal grote (inter)nationale agrofoodbedrijven toegezegd mee te werken aan de ontwikkeling van het WFC. Naast de al bekende partners als Albert Heijn, Scelta Mushrooms, DSM, Wageningen University & Research, Albron, gemeente Ede, provincie Gelderland en WFC Development, hebben nu ook FrieslandCampina, Nestlé, KeyGene en de Rabobank hun medewerking toegezegd. Parallel hieraan besloot Provincie Gelderland deze week 15 miljoen euro te reserveren voor de realisatie van het WFC.

 

World Food Center: Feed each other

Het World Food Center wordt een unieke omgeving waar bedrijfsleven, consumenten, overheden en kennisinstellingen met elkaar werken om een snelgroeiende wereldbevolking te blijven voorzien van kwalitatief hoogwaardig voedsel. De WFC Experience, zoals nu ontworpen door BRC, is een unieke publieksattractie die bezoekers uit binnen- en buitenland laat zien wat de Nederlandse landbouw, wetenschap en voedingsmiddelenindustrie te bieden hebben. In WFC Experience zullen bezoekers (jong en oud) zelf ervaren hoe hun voedsel wordt geproduceerd, bewerkt, getransporteerd en gegeten. Bezoekers worden op een prikkelende manier 'meegezogen' in de verhalen van ons voedsel. Technieken als virtual reality, hologrammen en 3D worden gemengd met storytelling en het zelf actief meedoen door de bezoekers. De experience biedt zo een fascinerende beleving die bezoekers echt emotioneel raakt.

Het WFC biedt bezoekers ook een kans om samen met wetenschappers te werken aan gezond en duurzaam voedsel. Zes universiteiten (Amsterdam, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Utrecht en Wageningen) werken aan een gezamenlijk onderzoeksprogramma, inspelend op de grote aantallen geïnteresseerde consumenten die het WFC jaarlijks zullen bezoeken.

 

Groeiende participatie bedrijfsleven

Naast de eerdere deelnemers Albert Heijn, Scelta Mushrooms, DSM en Albron, hebben nu ook FrieslandCampina, Nestlé, KeyGene en de Rabobank toegezegd mee te werken aan de verdere ontwikkeling van het WFC.

 

Anita Scholte op Reimer, bij Albert Heijn verantwoordelijk voor Quality Assurance & Product Sustainability: "Met ruim 900 winkels en 100.000 medewerkers staat Albert Heijn midden in de maatschappij. We vullen maar liefst zo'n vijf miljoen bordjes per dag. Het is een grote verantwoordelijkheid om onze klanten dag in dag uit gezonde, lekkere en duurzame voeding te kunnen bieden. Daar staan we gelukkig niet alleen voor, dat doen we met de hele sector. Die keten komt straks hier in het World Food Center samen. Een prachtige plek om aan het grote publiek te laten zien waar ons eten vandaan komt, hoe er volop wordt geïnnoveerd en om met elkaar in gesprek te gaan. Samen met alle partners gaan we dit tot een succes maken."

 

Berndt Kodden, managing director FrieslandCampina Branded NL: "FrieslandCampina wil betere voeding voor een groeiende wereldbevolking, beter inkomen voor onze leden-melkveehouders voor nu en komende generaties. Daar werken we hard aan. Onze 19.000 melkveehouders zijn al generaties lang trots eigenaar van FrieslandCampina, die hun hoogwaardige melk verwerkt in zuivelproducten die worden geëxporteerd naar meer dan honderd landen over de hele wereld. Naar landen waar onze zuivel bekend staat om de hoge kwaliteit. Het World Food Center biedt bezoekers uit binnen- en buitenland de kans om kennis te maken met de Nederlandse zuivelketen, van gras tot glas. Een geweldige ervaring die laat zien waar we als klein land groot in zijn. Dit is een initiatief dat omarmd moet worden door overheid, wetenschap en bedrijfsleven samen."

 

Marc-Aurel Boersch, Markethead Nestlé Nederland: "Om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voorzien van duurzaam en gezond voedsel voor iedereen, zijn samenwerking en kennisuitwisseling cruciaal. Tegelijkertijd denken wij dat ook bewustwording van gezonde voeding bij de consument een belangrijke rol speelt. Daarom brengen we onze opgebouwde kennis en expertise in en ondersteunen we hiermee graag het World Food Center."

 

Gelderland en Ede enthousiast

Ook Ede en Gelderland zijn enthousiast over het BRC-plan. Deze week heeft de Provincie Gelderland besloten € 15 miljoen te reserveren voor de realisering van het WFC. De gemeente Ede reserveerde al eerder € 5 miljoen voor de Experience.

 

Gedeputeerde Bea Schouten van de Provincie Gelderland: "Het WFC moet dé internationale ontmoetingsplaats worden voor agrofood. Samen met de publieks-Experience zet het WFC de Gelderse agrofoodsector daardoor nationaal en internationaal sterk op de kaart. Maar niet alleen voor bedrijven uit die sector, ook voor consumenten is gezond en veilig voedsel een belangrijk thema. Dit is voor ons als Provincie Gelderland meer dan genoeg reden om 15 miljoen euro vrij te maken voor dit kenniscentrum."

 

Wethouder Johan Weijland van de gemeente Ede: "Als gemeente zijn wij heel enthousiast over de uitgewerkte conceptplannen voor de WFC Experience. De doorrekening door LDP laat zien dat een dergelijke internationale attractie prima op zijn plaats is in Ede en ook financieel heel gezond kan draaien."

 

Met de ontwikkeling van het WFC wordt op de voormalige kazerneterreinen in Ede een levendig en aantrekkelijk gebied ontwikkeld, pal naast Intercity Station Ede-Wageningen. Een gebied dat complementair is aan de ontwikkeling van Wageningen Campus en de ambities van FoodValley en Nederland als agrofoodland versterkt.

 

Het WFC is een initiatief van WFC Development B.V. (een samenwerking tussen Green Real Estate B.V. en Van Wijnen Groep N.V.), gemeente Ede, Wageningen University & Research en Stichting World Food Centers.

NL-Alert: stel mobiel in op de ontvangst van berichten noodsituaties

Gemaakt: Zondag, 02 juli 2017 17:04

De overheid zendt maandag 3 juli om 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Als u het controlebericht ontvangt, is uw mobiel juist ingesteld voor NL-Alert. Zo weet u zeker wat te doen als u in de buurt van een echte noodsituatie bent.

 

Ga nu naar nl-alert.nl, stel uw mobiel in en help ook anderen met instellen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat u niets hoeft te doen. Het controlebericht bevat de volgende tekst: ´NL-Alert 03-07-2017 12:00: CONTROLEBERICHT. Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert.´

 

Bedreigende situaties

NL-Alert wordt ingezet bij levensbedreigende of gezondheidsbedreigende situaties waarin acuut handelen van de mensen in het bedreigde gebied vereist is. NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten, zoals de sirenes, regionale calamiteitenzenders en sociale media. Per noodsituatie wordt bekeken welke middelen het meest effectief zijn om mensen te bereiken en te informeren.

Als er een noodsituatie bij u in de buurt is, kan de overheid met NL-Alert alarmeren en informeren. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. Bijvoorbeeld ramen en deuren sluiten bij een brand, of bij een terroristische aanslag uit het gebied wegblijven vanwege explosiegevaar.

 

Cell Broadcast

De overheid zendt een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. U ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Uw naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

 

Meer weten?

Meer informatie over NL-Alert kunt u lezen op www.nl-alert.nl. Staat het antwoord op uw vraag niet op de website? Neem dan contact op met ‘Informatie Rijksoverheid’ via www.rijksoverheid.nl/contact. U kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 uur tot 20.00 uur (lokaal tarief).

Bijna veertig kinderen geslaagd voor zwemdiploma A en B

Gemaakt: Maandag, 03 juli 2017 19:11

EDE - Het was afgelopen zaterdag een 'feestelijke' dag bij "Sportschool Venendaal" in Ede. Waren er de hele week al examens bij Judo - Karate - Aikido - Fighting jitsu en de andere Budo-sporten. Deze zaterdag was een hele groep kinderen aanwezig bij de zwemschool voor het diploma-zwemmen. De hoogste tijd om het diploma 'binnen' te halen. Bij "Sportschool Venendaal" was het een gezellige drukte met vaders/moeders, broertjes/zusjes en opa's en oma's.

 

De deelnemers/sters die afzwommen voor diploma A en diploma B waren naar het zwembad in Ede-Rietkampen (Laan der Verenigde Naties 92-Ede) gekomen voor dit feestelijke gebeuren.

Onderleiding van Marian Venendaal werden zij beoordeeld op hun zwemvaardigheid. Voor diploma A moesten ze o.a. door de hoepel heen zwemmen. de schoolslag, rugslag en nog veel meer baantjes (borstcrawl en rugcrawl) zwemmen. Niet alleen de vele meters die de kinderen maken is belangrijk; het moet ook van goede kwaliteit zijn; het gaat om de veiligheid van de kinderen.

Geslaagd voor zwemdiploma A zijn; Thomas Pol, Daan Bos, Jesse Snijders, Elynn Olthof, Jayden Pak On Chan, Matthias Wolfert, Lieke Looijen, Lynn van der Roest, Janne Pronk, Fleur Buitenhuis, Kerem Bagram, Marc van de Ven, Sylvie Mulder, Richelle van den Hoek, Cas Campert, Ferran Krikke, Judith Florijn, Ruben Oskam, Wesley Hol, Lars Schuurman, Jayden Kleinhetpass, Sanne Cruiming, Elske Brouwer en Lotte Deddens.

 

Voor zwemdiploma B zijn de volgende kinderen van de zwemschool geslaagd: Nick Breunesse, Sil Hubertse, Jitse Blok, Heleen Zijl, Bernd Cuperus, Rick Oostra, Nikki Jansen, Efe Kök, Jens Voskuil, Pim van Gent, Bram Feenstra, Jelmer Jagersma en Odin Schilte.

 

Allemaal van harte met dit mooie resultaat!

 

Ook zijn er dit seizoen kinderen met vormen van autisme afgezwommen. De sportschool heeft een speciale zwemles / zwemmethode voor deze kinderen. Er is bij de zwemschool ook zwemles voor vrouwen en Ouder&Kind-zwemmen.

 

Deze week mag er 1 ouder meezwemmen bij de zwemles; gezellig samen in het water.

Tevens kunnen mensen zich inschrijven voor zwemles na de zomervakantie; aanbieding tot 17 juli. Er zijn diverse mogelijkheden van 45 minuten - 1½ uur tot 3 uur zwemles per week.

Voor meer informatie bel naar 0318 595007 of mail naar info@sportschool-venendaal.nl

Samen aan de slag met Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied

Gemaakt: Dinsdag, 04 juli 2017 18:57

EDE - Voorkomen van criminaliteit en behouden of waar nodig verbeteren van de leefbaarheid. Dat wil de gemeente Ede samen met bewoners en ondernemers van De Kraats en Nergena bereiken met het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied. Ook de brandweer, de politie en het OM doen mee met deze brede aanpak. Het gaat om een pilot, die uiteindelijk landelijk ingezet zal worden. Het Keurmerk is een initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Maandag 3 juli werd de intentieverklaring ondertekend in biologische boerderij de Hooilanden.

 

Het CCV brengt publiek-private partijen bij elkaar. Het centrum helpt hen bij het zetten van de noodzakelijke stappen voor meer veiligheid en leefbaarheid in het landelijk gebied. Een projectgroep trekt de kar. De gemeente Bronckhorst was de eerste gemeente in Nederland die door het CCV werd begeleid bij dit proces.

 

Het gebied De Kraats en Nergena is een afgebakend gebied, waar niet per se veel onveiligheid is. In Oost-Nederland krijgen boerenbedrijven wel steeds vaker te maken met criminele activiteiten. Om te voorkomen dat in Ede bepaalde problematiek zich gaat manifesteren, start nu dit project. Er komen doelstellingen om veiligheidssituaties en de leefbaarheid in het gebied zo nodig te verbeteren. Met het Keurmerk willen deelnemende partijen blijvende aandacht voor (verkeers- en sociale) veiligheid in het landelijk gebied.

 

Met een handtekening onder de verklaring zeggen partijen dat zij zich duurzaam willen inzetten voor de veiligheid en leefbaarheid in De Kraats en Nergena. De brede deelname is een goede stap in de richting van een productieve samenwerking tussen bewoners, ondernemers en de overheid.

Rijloods kazerneterreinen verkocht

Gemaakt: Dinsdag, 04 juli 2017 19:01

EDE - De gemeente Ede heeft de voormalige manege/rijloods op Maurits noord verkocht aan ontwikkelaar Casa 23. Het pand wordt verbouwd en gerestaureerd tot vijf lofts, een woon-werk-kangoeroewoning en een kinderdagverblijf. Prins Vleermuis, dat al jaren is gehuisvest in de Bergansiuskazerne, krijgt hiermee een definitieve plek op de kazerneterreinen.

 

De rijloods is gebouwd in 1908 en is onderdeel van het zogenaamde stallencomplex. Juist deze gebouwen laten zien wat voor bijzondere kazerne de Maurits Noordkazerne was en welke taak de legereenheid hier had: het per paard vuursteun geven aan de eigen troepen. In het rijtje bevindt zich niet alleen deze rijloods met drafveld ernaast, maar ook diverse stalgebouwen, een hoefsmederij en een oud magazijn.

 

Slopen of verkopen?

Oorspronkelijk wilde de gemeente de stallen slopen, maar de animo om ze te herontwikkelen was zo groot dat besloten is de stallen te verkopen. Inmiddels zijn enkele stallen al verkocht en vinden de eerste verbouwingen al plaats. Omdat elke stal door een andere initiatiefnemer wordt ontwikkeld, wordt in overleg een werkomschrijving opgesteld met de richtlijnen voor de cascorestauratie. Deze werkomschrijving moet ervoor zorgen dat ook na de uitvoering van alle werkzaamheden nog samenhang bestaat tussen de gebouwen van het stallencomplex. Aan de initiatiefnemers is aangegeven dat het voornemen bestaat om de panden na de herbestemming aan te wijzen als gemeentelijk monument.

 

Wat komt er in de rijloods?

In de manage/rijloods is een gecombineerd programma voorzien. Het pand wordt door Casa 23 B.V. verbouwd en gerestaureerd tot zeven lofts en een kinderdagverblijf. Dit kinderdagverblijf, Prins Vleermuis, is een van de pioniers op de Maurits Noordkazerne. Deze kinderopvang is begonnen als tijdelijke huurder in het gebouw van de Bergansiuskazerne en maakt nu de stap om zich definitief te vestigen op Maurits Noord door de noordelijke kop van de rijloods te kopen. Het terrein wordt daarvoor aangepast met een groen ingerichte speelplaats voor verschillende leeftijden.

In het zuidelijke deel van het gebouw worden luxe lofts gerealiseerd. Deze zijn voorzien van onconventionele plattegronden, bijzondere kamerindelingen en verrassende lichttoetreding. De keuzes voor de ingrepen doen recht aan de bijzondere architectuur van de rijloods. Op de koppen aan de noord- en zuidzijde wordt het oorspronkelijke aanzien hersteld en worden de historische kleuren toegepast. In de oostelijke zijgevel wordt in een moderne vormentaal grote glaspuien toegepast. Buitenruimten zijn gepland in de loggia's in het dak en Delftse stoepen aan de zijde van het drafveld. Aan de westzijde komen parkeerplaatsen met laadpunten.

Dorpshuisfunctie van de Spil in Harskamp stopt

Gemaakt: Dinsdag, 04 juli 2017 19:03

HARSKAMP - Het dorpshuis in Harskamp sluit haar deuren. In een brief aan het college van burgemeester en wethouders geeft het (interim) bestuur aan niet verder te kunnen gaan. Op basis van deze brief en de resultaten van een onderzoek naar de behoefte van het dorpshuis zet de gemeente Ede de subsidie stop. Dit betekent dat de functie van dorpshuis in de Spil in Harskamp verdwijnt. Er is op dit moment te weinig behoefte aan een dorpshuis in het dorp.

 

Onderzoek

In de afgelopen jaren werd er niet tot nauwelijks gebruik gemaakt van de functie van het dorpshuis in de Spil. De activiteiten die werden georganiseerd trokken slechts een beperkt aantal bezoekers. Om die reden is er in 2016 onderzoek gedaan onder inwoners van Harskamp. In dit onderzoek werd onder meer de behoefte naar een dorpshuis in Harskamp getoetst. De resultaten toonde aan dat er weinig behoefte en geen draagvlak is voor een dorpshuis. In overleg met het interim-bestuur van het dorpshuis heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om te stoppen met het geven van subsidie aan de Spil. Dit betekent automatisch dat de functie van het dorpshuis stopt.

 

Overige activiteiten

De Spil in Harskamp is niet alleen een dorpshuis. In het gebouw wordt gesport en is een kinderdagverblijf en een Jongeren Ontmoetingspunt (JOP) aanwezig. Deze functies blijven gewoon bestaan. De gemeente Ede gaat samen met Sport Service Ede kijken hoe de sportzaal en ondersteunende functies het beste gebruikt kunnen worden.

Ede wil in 2050 net zoveel energie opwekken als gebruiken

Gemaakt: Donderdag, 06 juli 2017 19:41

EDE - Gemeente Ede wil in 2050 net zoveel energie opwekken als gebruiken en op deze manier 'energieneutraal' zijn. Met de routekaart, die het college van burgemeester en wethouders vandaag vaststelde, is nu duidelijk hoe deze doelstelling bereikt kan worden. De gemeente weet nu voor welke opgave ze staat en waar ze samen met inwoners, bedrijven en organisaties aan kan werken. De routekaart maakt duidelijk dat vooral ingezet moet worden op energie besparen. En dat alle vormen van duurzame energie, zoals uit zon, wind en biomassa, nodig zijn om energieneutraal te worden.

 

Goed op weg

Ede is al goed op weg en wekt nu al 10% duurzame energie op. Terwijl dit landelijk op een gemiddelde van 6% ligt. Ook heeft de gemeente plannen voor aardgas loze nieuwbouw en is een zonnepark op de geluidswal van de A 12 in ontwikkeling. Op www.ede-natuuurlijk.nl staan nog meer projecten en initiatieven waarmee in Ede wordt gewerkt aan een duurzame toekomst.

 

Denktank

De routekaart is samen met een aantal experts en inwoners opgesteld. Zij vormen samen een denktank die mee helpt om de plannen voor een energieneutraal Ede te realiseren. Eind augustus wordt de routekaart op een afsluitende denktankbijeenkomst gepresenteerd.

Nieuwbouw in Ede voortaan zonder aardgas

Gemaakt: Donderdag, 06 juli 2017 20:36

EDE - Bij nieuwbouw van woningen in Ede geldt voortaan het uitgangspunt dat er geen aardgas aansluiting meer komt. In plaats van aardgas krijgen de woningen duurzaam opgewekte energie. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit vandaag besloten, omdat er voldoende alternatieven voorhanden zijn zoals het groene warmtenet, een warmtepomp, of een houtpelletkachel. Aardgasloos bouwen draagt bij aan een energieneutrale gemeente die Ede wil zijn en zal voortaan een belangrijk gespreksonderwerp zijn bij het overleg met bouwers en ontwikkelaars.

 

In 2016 heeft de gemeente al goede ervaring opgedaan met aardgasloze woningbouw op de voormalige Kazerneterreinen. Daarbij zijn met projectontwikkelaars afspraken gemaakt om de woningen niet op het aardgasnet aan te sluiten. De gemeente liet hen vrij in de keuze voor een duurzaam alternatief.

 

Ede is al op de goede weg. Vanaf 2013 zijn al 10.000 woningen en andere gebouwen losgekoppeld van het aardgasnet. Deze gebouwen zijn aangesloten op het groene warmtenet. Naar verwachting stijgt het aantal aansluitingen tot 20.000 in 2020. Daarmee behoort Ede tot de koplopers in Nederland. Gemeente Ede heeft als doel om in 2050 energieneutraal te zijn. Zodat we zelf evenveel duurzame energie opwekken als gebruiken. Dit betekent onder meer dat ook bestaande woningen - ongeveer 45.000 - uiteindelijk van het aardgasnet worden losgekoppeld.

 

Motie gemeenteraad

In april 2017 heeft de gemeenteraad van Ede unaniem een motie aangenomen, waarin werd gepleit voor aardgasloze woningbouw in de gemeente. Burgemeester en wethouders hebben dit standpunt nu uitgewerkt.

 

Toekomst

De gemeente wil samen met inwoners en bedrijven werken aan duurzaamheid. We willen er voor zorgen dat ook toekomstige generaties kunnen leven in een schone, groene gemeente. Het gebruik van aardgas draagt bij aan de opwarming van de aarde, ons Nederlandse aardgas raakt op en bovendien veroorzaakt onze aardgaswinning aardbevingsschade in Groningen. Genoeg redenen om van het gas af te gaan!

De Hooghe Hoed nog deze maand opgeleverd

Gemaakt: Vrijdag, 07 juli 2017 20:57

EDE - Ede heeft er een blikvanger bij. De bouw van 'Hooghe Hoed' op de hoek van de Telefoonweg/Veenderweg in Ede is nagenoeg voltooid. De huurappartementen zijn inmiddels opgeleverd en nog deze maand krijgen ook de bewoners en de overige gebruikers van het gebouw -waaronder de Cavaljéschool- de sleutel.

 

'Een prachtig gebouw op een markante plek waar wonen, werken en onderwijs is gecombineerd', vat Hans Koopman, algemeen directeur van Kelderman, de invulling van 'De Hooghe Hoed' kort en krachtig samen. Het gebouw, dat is verrezen op de plek waar de Cavaljéschool ruim honderd jaar stond, beschikt over 56 appartementen. Op de begane grond wordt de nieuwe Cavaljéschool gevestigd, evenals een kinderdagverblijf met peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Verder is er nog een commerciële ruimte gerealiseerd.

 

Koopman is trots op het resultaat. 'De ontwikkeling heeft veel tijd en energie gekost, waarbij we vele uitdagingen hebben gehad. We zijn er jaren mee bezig geweest, maar we hebben als bedrijf laten zien dat we doen wat we beloven. Het is fijn dat er ook erg positief gereageerd wordt op het uiterlijk van het nieuwe gebouw. We krijgen veel complimenten.'

 

Hanneke Groen, staffunctionaris Huisvesting bij Christelijk Nationaal Schoolonderwijs (CNS), de overkoepelende organisatie waarvan de Cavaljéschool deel uitmaakt, is erg blij met het resultaat. ´De vormgeving is prachtig, opvallend en modern. Het gebouw voldoet aan alle eisen van deze tijd en sluit goed aan bij het concept van de school.´ De school verwacht maandag 25 september de lessen te starten op de nieuwe locatie.

Meccano-tentoonstelling in het Kijk en Luistermuseum

Gemaakt: Vrijdag, 07 juli 2017 21:05

BENNEKOM - Edenaar Karst Quast is een gedreven Meccano-bouwer en gewaardeerd lid van Meccano Gilde Nederland. Uit zijn uitgebreide collectie van dit technische speelgoed, aangevuld met objecten van andere gildeleden, is tussen 11 juli en 10 september een interessante expositie ingericht in het Kijk en Luistermuseum.

 

Meccano was tot ver in de jaren zestig van de vorige eeuw het summum van technisch speelgoed. Veel opa's van nu hebben ermee gespeeld, gebouwd en zo de beginselen van techniek geleerd; niet alleen in Nederland, maar in heel veel landen in Europa en daarbuiten.

 

In het Kijk en Luistermuseum exposeert Karst Quast, samen met andere leden van het Meccano Gilde, van 11 juli tot en met 9 september allerlei bewegende en een paar niet bewegende constructies: een raket, een carrousel, kranen, auto's, treinen, een schattig boeketje bloemen, plus - speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt - een echt spelende 'muziekdoos'; alles van Meccano.

 

"Als kleine jongen was ik al geïnteresseerd in techniek en bouwen," vertelt Meccano-fan Karst Quast (1952). "Ik was een jaar of acht toen ik mijn eerste doos kreeg.Je had een hele serie. De kleinste (basis)doos was nummer 00. Je kon de serie uitbreiden met doos 00A, 00B en zo verder, totdat je uiteindelijk kist 10 bij elkaar had gespaard.

Hoe meer materiaal, hoe mooier, groter en ingewikkelder je kon bouwen: bewegende hijskranen, auto's die voor- én achteruit konden rijden, hefbruggen die echt konden openen en sluiten en ga zo maar door. Er waren ook dozen met alle onderdelen voor bijvoorbeeld een vliegmachine, maar je kon alle modellen óók maken uit losse onderdelen die je al had. Dat was prachtig," aldus Karst.

 

In zijn werkzame leven heeft Karst heel verschillende beroepen gehad, waarbij techniek steeds een centrale rol vervulde. Niet vreemd dat zijn fascinatie voor Meccano bleef bestaan en dat hij er ook nu nog op zijn zolder prachtige modellen mee bouwt. Zijn verzameling omvat inmiddels een aantal malen de inhoud van kist 10!

De Meccano-tentoonstelling duurt van 11 juli tot en met 9 september.

 

Op dinsdagmiddagen zal Karst regelmatig zelf in het museum aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Bovendien geeft hij op 26 juli en 17 augustus (aanvang 19.30 uur) een presentatie over Meccano

 

Toegang: € 3,50; met Museumkaart gratis.

Kinderen met een Museumkaart mogen tijdens de expositieperiode gratis een introducé meenemen. Ook kunnen ze in de bouwhoek zelf met Meccano aan de slag.

Deel van het grote geheel

Gemaakt: Vrijdag, 07 juli 2017 21:14

BENNEKOM - Voor Willem van Raamsdonk is duurzaamheid onderdeel van het grote geheel. Zijn huis in Bennekom is bijna energieneutraal. De gepensioneerd bioloog onderzoekt als vrijwilliger de natuur in zijn omgeving en samen met stadgenoten werkt hij aan concrete energiemaatregelen.

 

In 2006 kwam Van Raamsdonk (76) vanuit Amsterdam in Bennekom wonen. Zijn vrijstaande woning, gebouwd in 1995, kreeg meteen vier zonnepanelen. In de loop der tijd werd dat aantal uitgebreid tot 23. 'Binnenkort ga ik die eerste vier alweer vervangen,' zegt de Bennekommer. 'De huidige panelen geven immers veel meer rendement.'

 

Warmtepomp

Sinds vorig jaar wordt Van Raamsdonks huis verwarmd door een warmtepomp. Alleen als het heel koud is, springt de gewone cv-installatie bij. De gasrekening bedraagt nu minder dan zes euro per maand. 'Mijn doel is om in elk geval nog tien jaar door te leven,' zegt hij gekscherend. 'Dan heb ik alle investeringen eruit en woon ik qua energie helemaal gratis.'

 

Meten en samenwerken

In het nabijgelegen natuurgebied Binnenveld onderzoekt de bioloog sinds zijn pensionering de kwaliteit van natuur en water. De gegevens gaan naar Staatsbosbeheer en natuurvereniging KNNV. 'Meten is weten,' zegt Van Raamsdonk. 'Dat bleek een paar jaar geleden ook weer. Toen keek ik samen met een werkgroep van de gereformeerde kerk naar hun gebouwen. Op basis van onze metingen zijn de leden van een kerkgemeente in Eefde zelf gaan isoleren. Zo'n gemeenschappelijke inzet vind ik het mooiste wat er is.'

 

Het grote plaatje

Voor Van Raamsdonk is het klimaatprobleem onderdeel van het grotere milieuvraagstuk. 'Als mens verstoren we nu het ecologische systeem waar we zelf deel van uitmaken. En als planten- en diersoorten één voor één verdwijnen stort het geheel op een gegeven moment onherstelbaar in elkaar. Zelf probeer ik mijn bescheiden bijdrage aan de oplossing te leveren. Ik doe mijn best.'

 

Bron: www.ede-natuurlijk.nl

GO! voor glasvezel in het buitengebied

Gemaakt: Maandag, 10 juli 2017 15:55

REGIO - Het buitengebied van Gelderse Vallei Midden krijgt glasvezel! Vandaag werd bekend dat 50,8 van de inwoners een glasvezelabonnement heeft afgesloten. Hiermee is voldaan aan de belangrijkste voorwaarde van CIF, minimale deelname van 50%, om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen. Goed nieuws dus voor de inwoners van het buitengebied van Ede, Barneveld, Renswoude en een gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Scherpenzeel.

 

Maandag werd het benodigde aantal aanmeldingen in Gelderse Vallei behaald. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf: "Een geweldig resultaat dat de vraag naar een goede breedbandverbinding benadrukt. Het is heel spannend geweest of we de 50% zouden halen. Maar dankzij het burgerinitiatief Lunteren.net, Coöperatie O-Gen, de inzet van de gemeente Ede en Barneveld, lokale verkopers en ambassadeurs in het gebied is het gelukt. Want wat is er veel werk verzet, er is knetterhard gewerkt door iedereen. En met succes! Door het enthousiasme uit de regio komt er glasvezel."

 

Alsnog aanmelden en aanleg
Inwoners die nu alsnog kiezen voor glasvezel betalen minimaal 995 euro, afhankelijk van de werkelijke aansluitkosten. CIF start na de vakantie met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. De verwachting is dat eind 2018 iedereen die een abonnement heeft afgesloten, dan ook een glasvezelaansluiting heeft.

Expositie Willemijn Koppenol in het Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Maandag, 10 juli 2017 16:45

EDE - In het Toon Hermans Huis Ede is tot eind september weer een nieuwe expositie te bewonderen. Vanaf heden exposeert Willemijn Koppenol-Gimbrère haar werken. Willemijn begon haar schildersloopbaan met aquarelleren, maar ontwikkelde al snel een passie voor het werken met acryl.

 

Wars van opgelegde patronen heeft zij een geheel eigen stijl ontwikkeld, herkenbaar aan een mystieke vormgeving en een warme kleurzetting. Haar doel is de oplettende toeschouwer een eigen virtueel schilderij te laten creëren dat aansluit bij zijn eigen verwachtingspatroon.

 

Gevoel en stemming zijn heel bepalend voor het tot stand komen van het werk van Willemijn. "Ik hanteer licht en kleur als belangrijkste middelen om emoties op het doek tot leven te laten komen. Schilderen is niet gebonden aan leeftijd. Gevoel is iets dat nooit eindigt." Willemijn schildert ondanks haar hoge leeftijd nog steeds. Haar doeken zijn onveranderd kleurrijk en eigentijds, waardoor ze in menig modern interieur een plaatsje kunnen krijgen. Het zijn werken met een verhaald dat immer verteld kan worden.

 

Deze expositie is te bezichtigen tot 30 september gedurende de openingstijden van het inloophuis.
Voor informatie: 06-22161969 of via info@toonhermanshuisede.nl

 

Het Toon Hermans Huis is gevestigd aan de Telefoonweg 124B in Ede (er is een lift aanwezig).

Vergunning voor Leisure centrum in Ede verleend

Gemaakt: Maandag, 10 juli 2017 19:33

EDE - De vergunning voor het bouwen van een Leisure centrum aan de Vening Meineszstraat in Ede moet alsnog verleend worden op basis van de eerder gelopen procedure. Zo heeft de rechtbank geoordeeld. De procedure die is gelopen nadat de vergunning in oktober 2016 is aangevraagd is de juiste en de gemeente Ede mag geen nieuwe, uitgebreidere procedure volgen.

 

Even terug in de tijd

In oktober is er een vergunning aangevraagd voor een Leisure centrum aan de Vening Meineszstraat in Ede. Het Leisure centrum krijgt naast lasergamen en bowlen ook ruimte voor een indoor speeltuin voor kinderen genaamd Monkey Town. De gemeente Ede heeft de aanvraag voor de vergunning voor dit centrum getoetst op onder meer ruimtelijke aspecten (geluid, parkeren, verkeer etc.). De uitkomsten van die toets waren positief en de vergunning is eind 2016 dan ook verleend. Op het afgeven van deze vergunning kwam echter veel bezwaar. Op basis van dit bezwaar, en de onrust die dit met zich mee bracht in Ede, heeft het college van B&W begin 2017 besloten de vergunning in te trekken om eerst een uitgebreidere procedure te doorlopen. De rechter heeft nu besloten dat het college met het eerste proces, de toets op ruimtelijke aspecten, een juist proces heeft doorlopen en niet mag kiezen voor een nieuw proces. Dit betekent dat de vergunning voor het bouwen van het Leisure centrum verleend moet worden.

 

Hoe nu verder?

Zowel de aanvrager van de vergunning voor het Leisure centrum, als alle indieners van een bezwaar op deze vergunning zijn geïnformeerd over het besluit van de rechtbank. Zij kunnen binnen 6 weken na dit besluit nog in beroep gaan. Op basis daarvan wordt het vervolgproces bepaald.

Eerste lustrum Veluwefiets4-daagse Otterlo zeer geslaagd

Gemaakt: Maandag, 10 juli 2017 19:37

OTTERLO - De organisatie van de Veluwefiets4-daagse kijkt terug op een goed geslaagde fiets4-daagse. Met weer meer deelnemers dan vorig jaar, 804 fietsers werden ingeschreven waaronder ook fietsers die voor 1 of meerdere dagen mee konden rijden.

 

Alle dagen werd er gestart en gefinisht vanaf De Waldhoorn in Otterlo.

 

De maandag en dinsdag fietste we door de Hoge Veluwe, richting Hoenderloo, Garderen en over De Mossel, Buunderkamp, via het Natuurcentrum De Veluwe, langs uitkijkpost De Valenberg, een prachtige roofvogelshow terug naar Otterlo.

 

Woensdag was een rustdag, maar op deze dag werd in de avond aan tafel met Van Gogh georganiseerd, ongeveer 350 gasten zaten aan tafel en genoten van een heerlijk 4 gangen diner, waaronder ook veel vierdaagse fietsers waren.

 

Op de donderdag was het alweer super mooi weer, en gingen we naar Lunteren en Barneveld, via een sigaren museum, de Celtic Field, Broodje Biezonder en de Intratuin, langs uitkijktoren De Koepel, door de bossen terug naar Otterlo

 

De vrijdag leverde met veel zon, een super mooie dag op om te fietsen. Door de prachtige natuur van de Veluwe fietsend, richting Kootwijk, Stroe en Garderen, langs de uitkijkpost de Zandloper in het Caitwicker zand. En in Harskamp konden de fietsers nog een kijkje nemen bij Galerie Zuid en het Harsbouterbos.

 

In Otterlo nog gratis kersen proeven en een poging wagen de verste afstand kersenpitspugen te winnen.

 

Te zien was dat de deelnemers deze dagen echt genoten van wegen het mooie weer en de afwisselende routes.

 

Het is voor de organisatie een plezier om te zien hoe mensen op een mooie manier met elkaar in contact komen, genietend van de natuur en de prachtige omgeving rondom Otterlo.

 

Er was nog een optreden van het Matrozenkoor Apeldoorn, en alle weekdeelnemers kregen een medaille en een mooie roos, daarna werd de Fiets4-daagse afgesloten met een verloting en een gezellige BBQ.

Als alle fietsers tevreden zijn en hun waardering uitspreken naar de organisatie met alle vrijwilligers is de Veluwe Fiets4-daagse Otterlo geslaagd. Daar werkt de organisatie voor, en gaan we het volgend jaar met veel plezier zeker weer organiseren.

 

Graag willen we alle sponsoren bedanken, zonder sponsors en vrijwilligers kun je een dergelijk groot evenement niet organiseren!!!

De volgende Veluwefiets4-daagse Otterlo is van 2 t/m 6 juli 2018. Noteer dat vast in uw agenda!

Ruim 150 belangstellenden bezochten Open huis Hoenderloose Imkers

Gemaakt: Maandag, 10 juli 2017 19:41

HOENDERLOO - In het weekend van 8 en 9 juli vonden voor de vijfde keer de Landelijke Open Imkerijdagen plaats. Tijdens dit weekend stellen jaarlijks 250 imkers, individueel of in verenigingsverband, hun imkerij open om hun passie te delen met het brede publiek.

 

Imkersvereniging Hoenderloo e.o. maakte daarbij dit jaar voor het eerst gebruik van het terrein van Imkerij BijDaan, de grootste beroepsimkerij van Nederland.

 

Ruim 150 belangstellenden bezochten de imkerij en lieten zich door de leden van de imkersvereniging alles vertellen over de hun bijzondere hobby. Er werd honing geproefd, bijenwaskaarsen gemaakt en menigeen nam een kijkje in een bijenkast. Velen raakte verwonderd over de fascinerende wereld van de honingbij en er waren zelfs enkele bezoekers die besloten volgend jaar deel te nemen aan de beginnerscursus bijenhouden, die de imkersvereniging jaarlijks organiseert. "Het is fantastisch om te zien hoe de belangstelling voor de honingbij de afgelopen jaren is gestegen en het is heel belangrijk om de mensen te informeren over het nut en de noodzaak van de bijenhouderij. Verbazingwekkend genoeg is honing voor veel mensen niets anders als zoet broodbeleg wat je in een potje in de supermarkt koopt. Het is enorm dankbaar werk om voorlichting te geven aan zulke mensen, er gaat een wereld voor ze open"

 

De honingbij heeft het in Nederland de laatste jaren niet makkelijk. Vooral in de winter sterven door onverklaarbare redenen vele bijenvolken en imkers klagen over het geringe voedselaanbod. Daarnaast is het aantal imkers in de afgelopen 25 jaar meer dan gehalveerd. Door de teloorgang van het aantal van deze bestuivende insecten komt de productie van een groot aantal van onze voedselgewassen in gevaar. "Er zal veel moeten gebeuren om het tij te keren" aldus beroepsimker Daan Ludwig "Wie bij wil dragen aan een grotere en gezondere bijenstand door imker te worden, wordt door onze imkersvereniging met open armen ontvangen op de beginnerscursus. Maar mensen kunnen ook zonder imker te worden een enorme bijdrage leveren aan een beter leefklimaat voor de honingbij. Plant bijvoorbeeld bij-vriendelijke planten in je tuin of zaai een braakliggend stukje grond in"

 

De Open Imkerijdagen trokken naar schatting landelijk zo'n 30.000 bezoekers en vinden ook volgend jaar weer plaats tijdens het tweede weekend van juli. Wie meer wil weten over bijen en bijenhouden kan terecht op www.imkersvereniginghoenderloo.nl

Otterlo is klaar voor de 31e Skeelerronde

Gemaakt: Dinsdag, 11 juli 2017 02:09

OTTERLO - Drie wedstrijden, vele nationale toppers en een groot spektakel. Dat is kort gezegd wat er te wachten staat bij de 31e Skeelerronde van Otterlo. Zaterdag 15 juli komt Otterlo en omgeving bijeen om het 'jaarlijkse dorpsfeest' bij te wonen. "Het leeft hier al enorm."

 

De hele dag worden er in hartje Otterlo wedstrijden verreden. Zo is er een NK 100 meter, de KNSB Marathon Cup Finale en de Gouden Luctra. Dat is een wedstrijd over 670 meter waaraan zes vrouwen strijden om een gouden skeeler en een ketting, gemaakt door de goudsmederij, ter waarde van 1500 euro. De snelste vier vrouwen plaatsen zich voor de halve finale en vanaf dan is het een knockout-systeem.

 

Ireen Wüst
Toernooiorganisator Rob Hummelen is trots op het evenement en vindt de charme van de ronde in Otterlo bijzonder. "Het mooie van dit rondje is dat het dwars door de dorpskern heengaat: langs de kroegen, het dorpsplein en langs de kerk. Dat vind ik wel heel gaaf", aldus Hummelen, die net als de voorgaande jaren een aantal grote namen wist te strikken. Zo strijden Jorien ter Mors, Irene Schouten, Manon Kamminga, Bianca Roosenboom, Anice Das en Lotte van Beek om de Gouden Luctra.

 

"Irene Schouten is ongelooflijk populair. Haar naam staat op alle straten bij ons. En zelf ben ik helemaal fan van Jorien ter Mors." En alsof dat nog niet genoeg is, hengelde Hummelen onlangs ook nog meervoudig olympisch kampioene Ireen Wüst binnen. Zij zal onder meer de startschoten van de Gouden Luctra Races en de prijsuitreikingen verrichten. "Dat de meest succesvolle schaatsster uit de historie van Nederland naar Otterlo komt.. Daar ben ik onwijs trots op."

 

Bij het NK 100 meter zijn Michel Mulder en Jesper Hospes sowieso aanwezig. Ronald Mulder meldde zich af, hij wil geen risico lopen met zijn lies. Bij de KNSB Marathon Cup Finale zijn er naast de wisseltrofee ook rondeprijzen te verdienen. Die zijn beschikbaar gesteld door een aantal lokale ondernemers. De rijders kunnen onder meer een dinerbon winnen.

 

Elfstedentocht voor mini's
Tot slot is er voor kinderen het een en ander geregeld. Zo is er een mini-Elfstedentocht voor alle kinderen van de basisschool in Otterlo en voor leden van de Edese ijsvereniging. Renate Groenewold en Anice Das zullen hierbij helpen. Bovendien geven de twee aan het begin van de middag een clinic. Zo is er de hele dag wat te doen in Otterlo, een dorp met zo'n 2000 inwoners. "Maar ik verwacht zo'n 8000 mensen als het lekker weer is. Ha, Otterlo gaat echt uit haar voegen barsten!"

 

Hummelen is er onwijs trots op dat er zoveel sponsoren willen meewerken aan dit jaarlijkse evenement. Voor de Skeelerronde zijn er meer dan 120 sponsoren en 18 hoofdsponsors. "Er is zoveel animo voor. Er zijn er zelfs een aantal die mij bellen om te vragen of ze mogen sponsoren. Geweldig toch!?"

 

Het is ook een van de redenen waarom het evenement gratis toegankelijk is. Hummelen: "Ik zou zeggen: kom langs! Als je eenmaal bent geweest, wil je er de volgende jaren ook bij zijn. Het wordt elk jaar gekker!"

Inbrekers gaan niet met vakantie!

Gemaakt: Dinsdag, 11 juli 2017 16:17

De vakantieperiode staat voor de deur. Het is een tijd van luieren aan het strand, lekker eten en drinken en mooie steden bekijken. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners niet thuis zijn. Het is voor inbrekers vaak eenvoudig om woningen eruit te pikken, waarvan de bewoners langere tijd weg zijn. Inbrekers zien uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en woningen waar geen licht brandt. De politie en gemeente willen er alles aan doen om woninginbraken tegen te gaan. Maar hiervoor is uw hulp nodig!

 

Neem voorzorgsmaatregelen
Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, kunt u er voor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Uw buren kunnen u helpen om een oogje in het zeil te houden en er voor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk heeft. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven en de auto af en toe eens op de oprit te zetten. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook 's avonds de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been.

 

Voorkom inbraak

De kans op woninginbraken kunt u verkleinen door een bewakingscamera, elektronische beveiliging en goed hang- en sluitwerk aan te schaffen voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®. Laat u eens voorlichten door een erkend vakman. Uiteraard zorgt u voor voldoende verlichting rondom huis en geeft u inbrekers geen kans: laat geen ramen openstaan waarbij het makkelijk inklimmen is. Losliggende ladders of opstapjes: zet ze binnen of leg ze vast. Waardevolle spullen bewaart u zoveel mogelijk achter slot en grendel. Meer tips en informatie vindt u op www.enwij.nl en Betecom.

Citymarketing Ede brengt drie nieuwe toeristische producten uit

Gemaakt: Dinsdag, 11 juli 2017 17:35

EDE - Citymarketing Ede brengt deze week drie nieuwe toeristische producten uit. Hiermee wordt de stad verder op de kaart gezet als food- en Veluwegemeente. Het betreft de Smaak van Van Gogh Menutour en –Fietsroute en de Visit Veluwe Minimap Ede. Het trio werd op 5 juli officieel overhandigd aan Ondernemend Otterlo (O2), tijdens het evenement Aan tafel met Van Gogh.

 

De Smaak van Van Gogh Menutour telt acht restaurants uit Ede en omliggende dorpen die een menu of gerecht aanbieden dat is samengesteld op de basis van Van Gogh Smaakprofielen. Dit schrijft voor dat het eten tenminste enkele ingrediënten telt die voorkomen in de schilderijen van Vincent van Gogh uit het Kröller-Müller Museum. De Smaak van Van Gogh Fietstour is de hernieuwde versie van de editie die vorig jaar uitkwam.

 

Nieuw in de reeks toeristische producten is de Visit Veluwe Minimap Ede. Dit is een handzaam uitklapboekje, gebaseerd op de fietsknooppunten, dat gasten en inwoners uit Ede langs de lekkerste en leukste food- en Veluweadressen in de regio leidt.

 

De Minimap Ede is een co-productie van Visit Veluwe, Uit in Ede en de gemeente Ede (afdeling Toerisme en Citymarketing). De inhoud is grotendeels opgehaald tijdens de Food & Veluwe Inspiratietour met ondernemers uit de regio. Er staan ook twee recepten in het nieuwe boekje van de Edese chefkok Christian Weij.

 

De Smaak van Van Gogh Menutour, -Fietsroute en de Visit Veluwe Minimap Ede zijn verkrijgbaar op de toeristische informatiepunten in Ede en omliggende dorpen en bij diverse verblijfsaccommodaties en restaurants in dit gebied, waaronder ook de Stadswinkel te Ede.

Gedumpt chalet aangetroffen in Lunteren

Gemaakt: Donderdag, 13 juli 2017 15:51

LUNTEREN - Een wijkhandhaver van de gemeente Ede heeft deze week in het buitengebied van Lunteren een gedumpt chalet aangetroffen.

 

Onbekend is waar het chalet vandaan komt en wie het daar heeft achtergelaten. Heeft u informatie bel dan handhaving gemeente Ede via telefoonnummer 14 0318 (netnummer niet nodig).

Botulisme aangetroffen in singels bij Veldhuizerbos in Veldhuizen

Gemaakt: Donderdag, 13 juli 2017 16:19

EDE - Opgelet! Waterschap Vallei en Veluwe heeft in de singels bij het Veldhuizerbos in Veldhuizen botulisme aangetroffen.

 

Vermijd contact met het water en laat je hond niet in het water zwemmen of er van drinken. Botulisme is een bacterie dat vooral in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels. Hoewel het type bacterie dat is aangetroffen niet gevaarlijk is voor de mens, moet je eventuele zieke en/of dode dieren altijd vermijden! Kijk voor meer informatie over botulisme op www.vallei-veluwe.nl/botulisme.

IVN-wandeling pinetum De Dennenhorst

Gemaakt: Donderdag, 13 juli 2017 17:42

BARNEVELD / LUNTEREN - Natuurvereniging IVN afdeling Barneveld houdt op donderdag 20 juli een wandeling door het pinetum De Dennenhorst in Lunteren. Deze bijzondere tuin bevat meer dan 1000 verschillende naaldbomen.

 

Het pinetum is gesticht door Ir. H.L.Dinger in 1934.


Hier zijn diverse bijzondere coniferen te bewonderen, zoals een jong exemplaar van de redwood, de hoogste boom ter wereld, de mammoetboom, potloodceder, wierookceder en enkele nieuw ontdekte soorten. Te zien is ook hoe uit een heksenbezem een dwergconifeer kan ontstaan.

 

Om 19.00 uur vertrek vanaf parkeerplaats De Vetkamp, Stationsweg in Barneveld; de wandeling begint om 19.30 uur vanaf de parkeerplaats van restaurant De Lunterse Boer aan de Boslaan in Lunteren.


Gids Evert van den Berg, Info: 0342-471450

Kosten € 2 per deelnemer, leden, donateurs van het IVN en kinderen gratis.

Kijk voor alle activiteiten en meer informatie ook op www.ivn.nl/barneveld

Ga ook in de vakantieperiode zorgvuldig om met je identiteitsgegevens op je reisdocumenten

Gemaakt: Donderdag, 13 juli 2017 19:37

Het is vakantie! Ga ook in de vakantieperiode zorgvuldig om met je identiteitsgegevens op je reisdocumenten.

 

Maak je bijvoorbeeld een kopie van je paspoort voor het hotel waar je overnacht? Zet dit dan duidelijk op de kopie en maak je BSN onleesbaar of gebruik de KopieID app van de overheid.

 

Met de KopieID app kunt u in de kopie de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Ook zet u met de app een watermerk in de kopie met daarin het doel en de datum van de kopie. Komt de kopie dan ooit in handen van fraudeurs terecht, bijvoorbeeld door een hack? Dan is het dankzij de KopieID app moeilijker om ermee te frauderen.

 

KopieID app downloaden

U kunt de KopieID app downloaden in de Apple App StoreGoogle Play Store of Windows Phone. De app is een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Voorkom een stinkende container in de zomer; tips tegen stankoverlast

Gemaakt: Vrijdag, 14 juli 2017 20:29

In de zomer kan uw groente-, fruit- en tuinafval inclusief etensresten (Gft) en lege verpakkingsmaterialen (PMD) erg gaan stinken. We geven u wat tips om overlast door stank te voorkomen!

 

Tips restafval

 • Wie afval goed scheidt, heeft altijd een schone en frisse container voor restafval. Er zit namelijk niets in dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit- en tuinafval inclusief etensresten (gft), glas, textiel, papier/karton en pmd-afval apart inzamelen.
 • Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

 

Tips Gft-container

 • Laat uw Gft en etensresten zoveel mogelijk uitlekken voordat u het in de container gooit.
 • Koop afgemeten, zodat u geen kostbaar voedsel weg hoeft te gooien. Moet er toch iets bij het Gft, verpak het dan direct (laat het niet op het aanrecht liggen). Vliegen komen af op etensresten om daarin hun eitjes te leggen.
 • Leg een oude krant of stro onderin uw container om aankoeken van etensresten te voorkomen.
 • Plaats uw container in de schaduw (niet in volle zon) en laat het deksel met een houtje op een kiertje staan.
 • Maak uw container in de zomerperiode vaker schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. Gebruik geen chloorproducten, dit is schadelijk voor het milieu.
 • Laat de container bij langdurige afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter.
 • Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
 • Af en toe een handje zout of kalk in de container zorgt dat de maden uitdrogen.
 • Tuinafval kunt u ook wegbrengen naar de milieustraat.

 

Tips leeg verpakkingsmateriaal (PMD)

 • Zorg ervoor dat verpakkingen zo schoon mogelijk de bak of zak ingaan. Spoel desnoods de bakjes van tevoren af met afwaswater. Doppen en deksels mogen blijven zitten, dit helpt ook tegen stankoverlast.

25 talentvolle mandoline- en gitaarspelers

Gemaakt: Maandag, 17 juli 2017 19:14

EDE - Het JugendZupfOrchester NRW is een orkest voor jonge talentvolle mandoline- en gitaarspelers uit NordRhein Westfalen olv. Christian de Witt.

 

Het orkest verblijft 8 dagen bij Akoesticum ter voorbereiding van een serie concerten later dit jaar. Als afsluiting van de repetitieperiode, geeft het JugendZupfOrchester op zaterdag 19 augustus een gratis optreden voor publiek. Aanvang: 20.00 uur. Verwachte eindtijd 21:00 uur.

 

Op het programma staan werken van Bach, Daniel Huschert (*1977), Hiromitsu Kagajo (*1961) en een Hommage à Astor Piazzolla van Dieter Kreidler (*1943).

 

Reserveer op tijd via deze link

Roofvogeldemonstratie in het Openluchttheater

Gemaakt: Maandag, 17 juli 2017 19:28

EDE - Woensdag 19 juli vindt er een roofvogeldemonstratie plaats in het openluchttheater in Ede. De demonstratie begint om 19:45 uur.

 

Tijdens de interactieve en educatieve roofvogeldemonstraties vliegen zo'n 10 verschillende soorten roofvogels. Denk hierbij aan arenden, haviken, valken, buizerds, gieren en uilen.

Door deze grote verscheidenheid is deze demonstratie uniek in Europa. Dit maakt de roofvogeldemonstratie boeiend en leerzaam voor jong en oud.

 

Verschillende malen wordt er iemand uit het publiek gevraagd om te assisteren. Je krijgt dan een handschoen aan en de vogel landt op de hand. Of iemand van de groep gaat rennen met een nepprooi voor de roodstaartbuizerd. Of er landt een klein torenvalkje op je hoofd, een pikkende gier, twee Zuid Amerikaanse haviken die samen gaan jagen, een immense oehoe die over je hoofd zweeft, een zwevende Amerikaanse zeearend, de bloedsnelle valk duikend achter zijn prooi aan etc.

 

Naast de roofvogels zijn er ook andere bijzondere vogels te bewonderen zoals een hoornraaf en kroonkraanvogel.

 

De hele demonstratie wordt aan elkaar gepraat door Bettine. Vele interessante en grappige wetenswaardigheden worden verteld tijdens de vrije vluchten van de vogels. Theater open: 19.00 uur. Ticket is € 3,00 te bestellen via www.openluchttheaterede.nl en 's avonds aan de kassa. LET OP: de ingang en kassa is via de achteringang (LAZY SUNDAY ingang) aan de Burgemeester Bootlaan.

Ineens heb je een monumentale boom in de tuin

Gemaakt: Woensdag, 19 juli 2017 17:15

EDE - Je mooie, oude boom in de tuin krijgt ineens de stempel van een waardevolle en monumentale boom. Boomdeskundigen zijn momenteel actief in de wijken om te kijken wie van die mooie, oude bomen heeft staan. Deze bomen leveren een belangrijke bijdrage aan ons groene karakter.

 

De gemeente wil ze graag beschermen door het geven van gratis advies over onderhoud en verzorging. Maar wat betekent dit nou precies? De komende tijd organiseert de gemeente op diverse plekken bijeenkomsten waarin we dit project uitgebreid toelichten en antwoord geven op vragen.

 

 • Harskamp-Otterlo: 25 juli om 19.30 uur in het Dorpshuis (Sportlaan 5 Otterlo)
 • Veldhuizen-Kernhem: 29 augustus om 19.30 uur in Het Kernhuis (Parkrand 60 Ede)
 • Ede-centraal: 26 september om 19.30 uur (locatie volgt)
 • Ede Zuid-Bennekom: 17 oktober om 19.30 uur (locatie volgt).

Regio West Veluwe Vallei kiest positie tégen huiselijk geweld en kindermishandeling

Gemaakt: Woensdag, 19 juli 2017 22:51

REGIO - De gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen werken samen met Veilig Thuis Gelderland, om huiselijk geweld en kindermishandeling tegen te gaan. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat gemeenten behoefte hebben aan een instrument om elkaar, Veilig Thuis Gelderland Midden en andere partners op de hoogte te houden van situaties die kunnen leiden tot huiselijk geweld en kindermishandeling. Door gezamenlijk de naleving van het gebruik van de wettelijk verplichte landelijke Meldcode actief te stimuleren, wordt een sluimerend maatschappelijk probleem aangepakt.

 

In mei 2016 hebben de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen stappen gezet om te komen tot een activiteitenplan tegen kindermishandeling en huiselijk geweld in de privésfeer. Eén van de elementen die daarin werd meegenomen is het herintroduceren van de wettelijk verplichte 'meldcode'. Uit onderzoek blijkt dat die meldcode een noodzakelijk middel is in de strijd tegen kindermishandeling en huiselijk geweld. Wethouder Ligtelijn-Bruins van de gemeente Ede stelt: "Kindermishandeling en huiselijk geweld gaat ons aan het hart. Wij willen een duidelijke lijn trekken en risicovolle situaties helder krijgen. Samen met Veilig Thuis voelen we ons verantwoordelijk voor een goede aanpak. Dat kunnen we niet alleen vanuit de gemeenten organiseren, en daarom roepen we onze partners op om duidelijk stelling te nemen en met ons samen te werken."

 

Samenwerken is samen werken

Uit onderzoek blijkt dat professionals die handelen vanuit de meldcode, drie keer vaker ingrijpen dan professionals die de meldcode niet gebruiken. Wethouder Ligtelijn-Bruins stelt dat 'actief stimuleren van het gebruik van de meldcode sneller en adequater leidt tot ingrijpen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Maar dan moeten we daar ook serieus werk van maken!"

 

De wethouders van de vijf gemeenten zien dat meer bekendheid en bewust werken met de Meldcode in de praktijk van grote maatschappelijke betekenis is. Zij roepen daarom alle instellingen die met de Meldcode werken, zoals onderwijsinstellingen, kinderopvang, organisaties voor maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp, jeugd- en geestelijke gezondheidszorg, justitie en COA, op om samen het verschil te maken.

 

Conferentie

De gemeenten ontwikkelen samen een aanpak om professionals te trainen in het gebruik van de meldcode. Ze investeren in bewustwording, maken het onderwerp huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar maar faciliteren ook professionals door training en netwerkbijeenkomsten. Eind dit jaar organiseren de gemeenten samen met Veilig Thuis en andere organisaties een mini-conferentie over dit onderwerp. Daarin wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden toegelicht welke verplichtingen gemeenten en organisaties al hebben en hoe ze daarmee in de praktijk werken.

Succesvol seizoen voor Vallei Volleybal Prins

Gemaakt: Donderdag, 20 juli 2017 19:51

EDE - Eredivisionist Vallei Volleybal Prins kijkt terug op een succesvol seizoen. Niet alleen op sportief gebied waren er goede resultaten, ook de officiële start van de bouw van de topsporthal en de groei van de betrokkenheid uit het regionale bedrijfsleven gaven het afgelopen seizoen extra kleur.

 

Monique Becks, voorzitter van Vallei Volleybal Prins is blij met de ontwikkelingen: "Het is uniek dat we in Ede een volleybalteam hebben dat presteert op het hoogste niveau. Met dit team vol jonge talenten sloten we het seizoen af op de zesde plaats. Dat betekent dat dit Edese topteam zesde is van Nederland!"

 

Middenspeler gezocht!

Hoewel het nieuwe seizoen pas in oktober start, blikt Monique Becks al even vooruit: "De ambitie is om de komende jaren in de top van de eredivisie mee te spelen. Daarom hebben we voor het komende seizoen een mooi team met talentvolle spelers samengesteld. We hebben zes nieuwe spelers, waarvan er één ook actief is in Jong Oranje. Voor het komend seizoen hebben we nog plaats voor een middenspeler. Dus ken je een talentvolle volleyballer? Laat het ons weten! Regel jij de juiste match? Dan verrassen wij jou graag met een bedankje! Neem contact op met Liesbeth Renne of Ivo Martinovic.

 

Topsporthal

Vorige maand vierde Vallei Volleybal Prins (VVP) de start van de bouw van de topsporthal. Becks: "Wij zijn erg blij dat de bouw van de topsporthal daadwerkelijk is begonnen. Deze mooie, nieuwe locatie maakt het mogelijk dat we op het hoogste niveau kunnen volleyballen. De topsporthal is een mooie uitvalsbasis om het topvolleybal en de talentontwikkeling in deze regio naar een hoger plan te tillen."

 

Groei businessclub

Vallei Volleybal Prins was afgelopen seizoen niet alleen op sportief gebied succesvol, ook de businessclub van de eredivisionist groeide. Becks: "We zijn blij met het warme welkom dat we van de Edese en regionale ondernemers hebben gekregen. De afgelopen maanden hebben diverse ondernemers zich verbonden aan deze talentvolle eredivisieploeg met de focus op talentontwikkeling in de regio. Kortom: het businessnetwerk van VVP groeit en bruist." Nieuwe sponsoren zijn altijd welkom. Heeft u interesse? Neem contact op met sponsoring@topvolleybalvalleiregio.nl